Friday, April 24, 2009

PERTEMUAN DENGAN PUTI RENO RAUDHAH20 Jun 2008
Dari raut wajahnya IBU kelihatan ceria sekali! Mengapa tidak! Hasrat yang terpendam sekian lama akhirnya menampakan cahaya! IBU akan menjejakan kakinya ke Bumi Minang! Encik Ariffin dan Alfi pun ku lihat begitu teruja! Hanya Aku yang gundah dan gusar!
Adakah Pak Sas menunggu kami di Lapangan Terbang? Mahukah Puti Reno menerima kami yang tiba tiba muncul entah dari mana? Mengapa sekarang baru datang tidak semasa IBUnya masih ada? Semuanya bermain dikepala KU.

Sebenarnya IBU tidak kami beritahu akan temu janji dengan Puti Reno. Dikhuatiri beliau menolak pertemuan sudah pasti IBU terasa dihati dan sedih.

Ketibaan kami di sambut oleh Encik Derino (Eno) dann Ebo dari Safira Travel & Tour.Memandangkan tiada sesiapa yang datang menghampiri maka kami terus ke kenderaan Unser yang di sediakan. Sambil berjalan Ku nyatakan kepada Eno kita terus mengikut acara yang disediakan Agensi. Tiba tiba ada seseorang yang menegur Eno dan memperkenalkan namanya sebagai Pak Sas.ALHAMDULILLAH....SYUKUR KEPADA MU YAA ALLAH!

Dengan itu aturcara akan berubah. Pak Sas menghubungi Puti Reno memaklumkan bahawa kami telah tiba dan dimana kami akan berjumpa. Kata Pak Sas IBUK tak ada di Padang tetapi di Batu Sangkar PAGARUYUNG kerana ada pesta! Di dalam hati Ku bertanya tanya pesta apa! Tak kan hari Jumaat begini ada pesta! IBUK meminta kami agar terus ke Batu Sangkar dan ke ISTANO SELINDUANG BULAN.

Semakin haampir ke Batu Sangkar semakin kencang degupan jantung KU! Rupanya Pak Sas sendiri belum pernah tiba ke Batu Sangkar dan sering menghubungi IBUK. Sebelum tiba di ISTANO KU lihat di sebelah kanan jalan ada kawasan permakaman di Raja.Inilah agaknya makam moyang KU! Eno mengesahkan sangkaan Ku dan berkata kita akan singgah di situ nanti.Kenderaan masuk ke kawasan ISTANO. Kata ENO dia belum pernah menjejakan kaki ke sini. Rupanya istano yang dibawa pelancong melawat selama ini bukanlah ISTANO SELINDUANG BULAN tetapi Istano Baso yang tempatnya tidak jauh dari situ!Kelihatan seorang wanita yang begitu lembut wajahnya danlow profile, memakai baju labuh dan bertudung berjalan kearah kami sambil meminta Upik membuka pintu ISTANO.

Setelah bertukar salam dan bertanya khabar kami dijemput naik ke ISTANO.Aku membuka bicara dengan memperkenalkan ahli keluarga dan tujuan kedatangan kami dan memohon maaf sekiranya kedatangan kami ini akan menjadi tanda tanya kepada beliauiaitu:

1. Untuk mengetahui samada Raja Bangun ini berada di TOMBO Limbago dan Salasilah Kerajaan Minangkabau

2. Menunaikan nazar IBU untuk menziarahi makam datuknya Raja Bangun. Ibu seringkali didatangi oleh seorang lelaki tua yang cantik wajahnya didalam mimpinya.

Ku maklumkan kepada IBUK bahawa keris tanda kebesaran yang dibawa oleh isteri Raja Bangun telah dicuri orang dan dicampakan ke laut dan buku Salasilah turut hangus semasa kebakaran dirumah anak kedua Raja Bangun.

Ku perhatikan Puti Reno sebagai Pemimpin Tertinggi Kerajaan Pagaruyung amat berhati hati dalam percakapannya.Dalam TOMBO LIMBAGO memang di ketahui ada nama RAJA MANGUN dan RAJA MANGUN TUAH tetapi tidak ada RAJA BANGUN. Sebenarnya Aku telah menghalusi Tombo sebelum berangkat dan memang benar kata PUTI RENO tidak ada nama Raja Bangun!
Entah apa yang difikirkan oleh beliau Aku tak tahu. Kerana tiba-tiba dia mengambil handphonenya lalu menunjukan gambar bondanya PUTI RENO DISMAH. Lalu dipeluknya IBU dan menangislah keduanya. Wajah BONDAnya banyak menyerupai wajah IBU!

Sebagai selingan ENO menyatakan bahawa inilah kali pertama beliau naik ke ISTANO yang sebenarnya. Maka sahut PUTI RENO banyak fakta berkenaan Kerajaan Pagaruyung yang disebarkan tidak benar.Puti minta persatuan Agensi bertemu beliau untuk membuat penjelasan.Kemudian Aku memohon sekiranya PUTI RENO tidak keberatan membawa kami menziarahi makam di Raja. Tak disangka makam itu terletak di kawasan tanah kaum dan bukannya yang Ku lihat dalam perjalanan tadi!

Mengikut PUTI RENO semua kaum kerabat dimakamkan disitu (exclusive)termasuk makam bondanya.Ini termasuklah SULTAN BAGAGAR SYAH. Walaupun disemadikan di Makam Negara Jakarta sedikit tanah makam itu dibawa balik dipermakaman ISTANO atas permintaan keluarga. Tetapi tiada nama pada batu nesan tersebut. Kami pun membaca doa dan ku lihat IBU menitiskan air matanya!

Ketika keluar dari makam PUTI RENO menjemput kami makan dipesta! Rupanya kenduri! anak pegawai ISTANO SELINDUANG BULAN menikah lepas solat Jumaat!

IBU bertanya kepada PUTI RENO mahal kah harga tanah di sini? ALLAHU AKBAR!MENGAPALAH ibu tanya! Jawab PUTI RENO perlu apa IBU nak beli tanah Ibu buat ajalah rumah dimana mana yang IBU mahu. Ini kan tanah kaum!Benarkah yang KU dengar ini!

Semasa mengiringi kami ke kenderaan PUTI RENO meminta supaya kedua dua belah pihak berusaha mencari susurgalur keluarga.

Pesannya jika datang ke Bukit Tinggi jangan tidur di hotel.Menginap disini. Rumah kito ado 11 bilik. Pertemuan selama 2 jam itu diakhiri dengan pelukan dan salam dan berjanji akan berjumpa lagi dengan memberi alamat, nombor telefon Di Selinduang Bulan dan Padang serta alamat emel.

Maka sempurnalah suatu Amanah yang berat...SEMOGA ALLAH MEMBERI PETUNJUK agar keluarga Raja Bangun yang bernama Raja Utak dapat kami ditemui...

RAJA BANGUN & KAITAN DENGAN HAJI DUMIN

ASSALAMUALAIKUM W.B.R.

Siapakah Haji Dumin bin Abu Bakar?

Pengakuan Haji Dumin sendiri bahawa 'Raja Bangun adalah mamak den benar'membawa makna bahawa beliau adalah sepupu dengan datuk Ku Abdul Latiff bin Raja Bangun dari sebelah ibunya. Pengakuan ini dibuat mungkin dalam tahun awal 1980. Ketika itu ibu bersama sepupu sepupunya Mak Tua Robiah, Mak Tua Sariah serta ditemani oleh Mak Cik Darmah pergi kerumah Haji Dumin di kampong Ulu Kalong Hulu Yam. Haji Dumin memang keberatan untuk menjawab pertanyaan ibu berkenaan Raja Bangun.Dia bertanya apakah hubungan Ibu dengan Raja Bangun. Bila Ibu menyatakan bahawa mereka (kecuali Mak Cik Darmah) adalah cucu Raja Bangun lama beliau diam dan akhirnya mengungkapkan kenyataan diatas. Sehingga Ibu meninggalkan rumah itu Haji Dumin tetap dengan pendiriannya tidak mahu memberikan maklumat nama tempat di Minangkabau dan nama keluarga Raja Bangun yang masih ada ketika itu.

Apa yang dapat Ku simpulkan ialah isteri Raja Bangun adalah orang kebanyakan. Isterinya adik beradik dengan emak Haji Dumin.

Haji Dumin mempunyai 4 orang adik beradik.Dua Lelaki iaitu, Haji Dumin dan Salik. Dua lagi perempuan . Seorang bernama Fatimah dan seorang lagi tidak diketahui namanya.Wanita yang tidak diketahui namanya inilah ibu kepada Haji Karibuddin atau Haji Abdul Rahman Khalidi .

Mengikut Mak Cik Darmah, Haji Dumin datang ke MALAYA sebelum perang Jepun. Tetapi tidak di ketahui tahun bila. Beliau membawa bersama 2 orang anaknya yang bernama Chako dan Darwis. Darwis hilang semasa perang Jepun. Sedangkan Chako berkahwin dengan Dalin.Chako dan Dalin ialah ibu dan ayah Mak Cik Darmah! Seorang lagi anak Haji Dumin yang bernama Tirani di tinggalkan didesa Kumpulan, Bonjo, Minangkabau ketika itu.


BERSAMA MAK CIK DERAMAH CUCU HAJI DUMIN

Setakat ini tidak ada maklumat yang diprolehi berkenaan Salik.

Maklumat yang ada berkenaan Fatimah ialah dia mempunyai seorang anak lelaki bernama Haji Abdul Rahman bin Zainal yang tinggal di kampung Setia Hulu Yam. Beliau pernah suatu ketika dahulu bertugas sebagai Polis di Balai Polis Batu 18 Hulu Langat.

BERSAMA MAK CIK ARMAINI

Tirani pula meninggal dunia selepas sahaja melahirkan anaknya yang ke lima Lumek namanya. Tetapi nama itu ditukar kepada ARMAINI ketika beliau datang ke Malaysia dan tinggal bersama Mak Cik Darmah iaitu sepupunya. Beliau berkahwin dengan Pak Cik Maas dan tinggal di Lubok Kelubi.Adik beradik Mak Cik Armaini semuanya telah meninggal dunia dalam usia tidak melebili 40 tahun.

Daripada Isterinya di Simpang iaitu Pekan nama tempatnya Haji Karibuddin mempunyai 2 orang anak.Abdullah telah meninggal dunia tetapi Shamsinar masih ada lagi mengikut Mak Cik Darmah ketika itu (2008).

Tuesday, April 21, 2009

PRA PERJALANAN KE MINANGKABAU


Ibu masih memendam rasa untuk menjejakan kakinya ke Bumi Minangkabau. Itulah yang seringkali diluahkan ketika kami bersama. Diantara ungkapannya:1. Sekirannya dibenarkan arwah ayahandaku, pasti dia telah bertemu keturunan Raja Bangun pada tahun sekitar 1951 - 1953 dahulu. Ketika itu seorang yang bernama Haji Karibuddin(nama sebenarnya ialah Haji Abdul Rahman Khalidi) berulangalik dari Alahan Mati Desa Kumpulan di Minangkabau ke Dusun Tua Hulu Langat. Beliaulah yang akan membawa dan menghantar Ibu kepada Adik Raja Bangun yang bernama RAJA UTAK. Khabarnya Raja Utak telah meminta Haji Karibuddin membawa Ibu kesana.

2. Arwah moyang Sharifah sering kali menyebut kepadanya "Balik lah dikau ke Minangkabau. Harta datukmu banyak di Bukit Tinggi" (kata Ibu memang pernah seseorang datang ke Dusun Tua mencari waris Raja Bangun tetapi orang yang ditemui itu tidak tahu siapa keturunan Raja Bangun. Katanya tanah disana terbiar kerana warisnya tidak dijumpai! ).

3. Kalaulah Haji Dumin memaklumkan nama tempat keluarga Raja Bangun di Minangkabau , INSYAALLAH Ibu telah sampai kesana.(Raja Bangun ialah mamak sebenar kepada Haji Dumin bin Abu Bakar).

Daripada majlis ilmu yang ku ikuti sebutan 'sekiranya, kalaulah' tidak baik dilafazkan. Ia menunjukan kita tidak Redha dengan ketentuan ALLAH AZZAWAJALLA.

Apa pun ketika Ibu sakit selama 3 bulan pada tahun 1968 dia bernazar sekiranya dia sihat dia mahu menziarahi makam datuknya Raja Bangun!

Mengapalah Ibu bernazar sesuatu yang terlalu sukar untuk dipenuhi!

Sejak itu Aku dan Alfi mencari susurgalur keturunan kerajaan Minangkabau dari internet.

Pencarian yang bermula daripada Raja Bagagar Syah Pemimpin Islam dan Lelaki terakhir hinggalah kepada pewaris terkini yang disandang oleh PUTI RENO RAUDHAH MOHD THAIB selepas kematian bondanya Puti Reno Dismah pada Jun 2006.

Kami membuat rujukan keatas salasilah kerajaan Minangkabau tetapi tidak menjumpai nama Raja Bangun. Mungkin disebabkan isteri Raja bangun hanyalah orang kebanyakan maka nama beliau di abaikan.Tetapi sangkaan itu silap kerana Raja yang berkahwin dengan orang biasa pun dinyatakan dalam carta! Atau mungkin juga kerana balu Raja Bangun melarikan diri bersama anak anaknya! Atau memang Raja Bangun itu bukannya Raja yang berkaitan dengan Kerajaan Minangkabau! Itulah pendapatku.

Kelangsungan Ibu menyebut bahawa arwah datuknya Raja Bangun yang sering hadir dalam mimpinya membuatkan Aku mengalah. Setelah berbincang dengan suami, maka keputusan diambil bahawa kami akan bawa Ibu ke Bukit Tinggi!

Jelas terbayang kecerian pada wajah Ibu apabila Ku khabarkan berita gembira itu.Cuma Ku tegaskan Aku tidak mengetahui dimana makamnya datuk Ibu tetapi aturcara lawatan akan membawa kami menziarahi makam kerabat Raja Pagaruyung!Itulah yang termapu Ku lakukan untuk Ibu.

Temanku Puan Zeimah Mohd Arippin dari KSB Travel dihubungi untuk menyediakan itinerary lawatan 'with special request' menziarahi makam DiRaja Minangkabau! Menurutnya semasa suami beliau ke Padang-Bukit Tinggi, salah satu acara lawatan yang disediakan agensi ialah ke makam Raja Pagaruyung.

Masa amat mencemburui kerana hanya tinggal 3 hari sahaja bagi ku untuk mencari maklumat. Tanpa putus asa aku melayai internet untuk mencari biodata Puti Reno Raudhah. Aku mahu berjumpa dan berbicara dengannya.Akhirnya aku terjumpa....'Puti Reno Raudhah Mohd Thaib telah dianugerahi Doctorate (PHd.)dalam bidang Teknologi Pertanian (Pemusatan Agronomi)oleh Universitas Andalas (UNAD) Padang pada 5 April 2008.

Dari situ Ku perolehi bahawa:

1. Nama samarannya ialah Upik Agustin (penyair) yang juga dipanggil BU UPIK.

2. Beliau merupakan Ketua 1 Blog Indonesia atau web bundokanduang.wordpress.com

3. Mewarisi Kerajaan Pagaruyung setelah bondanya Puti Reno Dismah yang DiPertuan Gadih gadang meninggal pada 10 Jun 2007.


Puti Reno Dismah (Berselendang Putih)
Puti Reno Raudhah

4. Isteri kepada sastrawan terkenal Wisran Hadi.

5. Tenaga Pensyarah di UNAD.


Ku khabarkan penemuan itu kepada suami.Menurut Encik Ariffin, Pak Yeosba Jelani pensyarah Fakulti Seni Muzik bmembantunya semasa mengiringi pelajar dalam rangka lawatan ke Universitas UNAD akhir 2007. Maka temu janji untuk berjumpa dengan Pak Yus.

Kepada Pak Yus ku ceritakan latar belakang keluarga datuk dari sebelah Ibu Ku yang berasal dari Minangkabau. Kami perlu bantuan Pak Yus untuk membolehkan kami bertemu dengan Puti Reno Raudhah kerana Pak Yus mempunyai kenalan di UNAD.

Justeru Pak Yus menghubungi sahabatnya Pak Sastra Munafri seorang pensyarah di Institut Pengajian Tinggi Seni Padangpanjang. Isteri Pak Sas , Firda Arlina ialah pensyarah (dosen) di UNAD. (Firda adalah anak saudara Pak Yus!). Dia kenal dengan Puti Reno Raudhah. Pak Wisran Hadi juga kenalan Pak Sas. Jadi disimpulkan Pak Yus mohon supaya dapat Pak Sas mengatur pertemuan kami dengan Puti RENO Raudhah. Beliau juga mohon jasa baik Pak Sas menunggu ketibaan kami di Minangkabau International Airport pada 8.00 pagi 20 Jun 2008.

Puan Ziemah dihubungi semula dan diminta agar dinyatakan kepada agensi di Bukit Tinggi kemungkinan ada perubahan jadual sekiranya Pak Sasta Munafri benar benar menunggu kami di Airport.

Hanya Doa Ku pohon kepada ALLAH SUBHANAHUATAALA agar perjalanan kami di restui NYA...bersambung

KESUNGGUHAN MENGATASI KEMISKINAN

Assalamualaikum W.B.R.

Lama tidak membuat coretan kerana urusan seharian!

Pagi itu aku melihat Adik Nik Nur Madhihah bt Nik Mohd Kamal melalui siaran langsung di TV3 bersama ayahandanya Nik Mohd Kamal Husin dan seorang penerbit buku.

Adik Nik Nur Madhihah merupakan pelajar cemerlang SPM 2008 yang memperoleh 20A!

Amat terharu bila mendengar anak sulong kepada seorang nelayan ini memberitahu umum bagaimana dia meniti keperitan hidup bersama keluarga namun tidak patah semangat dan bertekad untuk mengubah hidup keluarga serta menjadi sumber inspirasi kepada adik adik nya untuk memajukan diri.

Kepada soalan yang diajukan,Adik Madhihah menjawab, tidak ada Doa yang khusus yang diamalkan tetapi dia merintih dan meyerahkan segalanya kepada ALLAH RABBUL JALIL.

Dia tidak memberitahu keluarganya bahawa dia mengambil 20 mata pelajaran kerana tidak mahu membebankan mereka. Kerana tidak mahu membebankan ibubapanya jugalah maka Adik Madhihah menyalin kamus untuk mennambahkan ilmunya.

Encik Nik Mohd Kamal pula menyatakan dia percaya bahawa rezeki yang halal walaupun sedikit amatlah penting bagi santapan rohani manusia.

Adik Nik Nur Madhihah bercita cita untuk melanjutkan pelajarannya ke TimurTengah.Mungkin banyak tawaran biasiswa yang diterima nya namun katanya
'Selepas Solat Istikharah gerak hatinya terarah untuk menerima tawaran biasiswa Bank Negara Malaysia'yang merupakan Biasiswa Kijang Emas yang berprestij.

Didoakan agar Adik Nik Nur Madhihah berjaya dalam apa jua bidang pelajaran yang diceburi.

Kembali didalam ingatan kebenaran kata kata Ustaz iaitu , ALLAH berkuasa untuk memilih sesiapa yang dikehendakinya untuk diangkat dan dimuliakan darjatnya.

Berlegar legar difikiranku mengapa sebahagian kita yang mempunyai kemewahan, keselesaan, kemudahan, tidak mampu mencapai tahap kecemerlangan yang sedemikian? Adakah kerana terlalu banyak sikap sombong, irihati, riak, tidak besyukur? Kita fikir fikirkanlah!

Saturday, April 11, 2009

KEJUTAN

Selepas menziarahi ibu pada hari Sabtu lalu 4 April 2009 kami singgah di rumah sepupu Abah yang bernama Mohd Jiddin bin Haji Mahiddin. Haji Mahiddin adik beradik dengan datuk ku Haji Hasanuddin.

Sambil mamak menjemput ku naik kerumah aku bertanyakan mak Cik Mariam. Terkejut aku apabila di beritahu bahawa beliau telah meninggal dunia lebih kurang 2 tahun yang lalu! INNALILLIA HIWAINNAILAIHIRAJIUUN .Bagaimana kami sekeluarga tidak menerima khabar itu! Setelah duduk mamak memaklumkan bahawa cucunya yang tinggal di Kuantan baru sahaja meninggal dunia tetapi belum mendapat maklumat.Sekali kali aku mengucap! Anak ketiganya Shamsuddin sedang dalam perjalanan ke Kuantan. Disebabkan keuzurannya... lelah .... makanya beliau tidak ikut ke sana.

Tujuan ku selain mengeratkan silaturrahim adalah untuk bertanya berkenaan saudara mara yang berada di Sumatera. Beliau pergi ke Rantau bersama abangnya Mamak Amren lama dahulu..mungkin 15 tahun yang lepas. Katanya kebanyakan saudara yang berada disan adalah disebelah ibunya Hajah Saigon.Hajah Saigon menurut ibu ku ialah anak saudara moyang kami hajah Aishah bt Hitam isteri haji basir. Ketika zaman mereka dahulu kahwin saudara adalah perkara biasa untuk merapatkan kembali persaudaraan. Mamak menyurh ku berjumpa dengan Mak Cik Lin untuk mengetahui lebih lanjut lagi berkenaan keluarga yang berada disana. Naati akan ku terangkan siapa dia mak Cik Lin.


Ketika aku sedang mengikuti kursus haji pada 5 April aku di kejutkan sekali lagi dengan berita bahawa sahabat baik ku ketika bersekolah di Convent, Puan Hajah Zaimah binti Hassan akan menjalani pembedahan kanser nya. Rasa nak rebah! Sebelum ini DIA SIHAT. kANSER DIKESAN 2 BULAN YANG LALU. mALAM ITU KU HANTAR PESANAN RINGKAS KEPADA ALUMNI cONVENT AGAR BERDOA UNTUK KESELAMATN DAN KESEJAHTERAANNYA. Dan kepad teman kami Hajah Kamariah bt Ramli yang menunaikan UMRAH pada hari ini mendoakan beliau di hadapan KA'ABAH.

Hari Isnin setelah mengesahkan menerima tawaran sebagai calon menunggu menunaikan Haji tahun Hijrah 1430 saya dan suami Encik Ariffin terus ke KLIA untuk menyambut kepulangan kakak Encik Ariffin ,Puan Laila Mohd Yusof dari mengerjakan UMRAH. Siti Rahmah anak Puan Laila menelefon menyatakan bahawa dia tidak dapat mengambil ibunya kerana mertuanya sakit dan berada di Hospital Kajang!

Kejutan demi kejutan ku terima. Yang paling menyedihkan apabila ibu ku memberitahu bahawa ibu saudara ku Hajah Asmah binti haji Daud telah kembali KERAHMATULLAH jam 3.00 petang.INNALILLILA HIWAINNAILAIHIRAJIUUN!

Di kotak fikiran ku telah merancang bahawa pada masa terdekat akan menziarahi saudara mara yang uzur termasuk Mak Tua Asmah.Pertama kali aku menziarahinya dia masih ingat siapa aku dan berpesan 'kalau Mak Tua mati ingat bacakan YAASIN ya yang'. Terngiyang ngiyang ayat itu ditelinga ku. Ketika menziarahinya bersama anak ke 4, Arifah, beliau sudah kurang pendengarannya dan dipanggilnya aku SABARIAH. Akhirsekali sebulan yang lepas ku cium dan ku peluk badan nya yang tidak bermaya dan memohon diampun dosa ku.Mak Tua meninggal pada usia 90 tahun.

Adalah menjadi kebiasaan ketika menziarah jenazah itulah juga ketika saudara mara rakan dan taulan berhimpun. Aku bertemu Rohani, Rokiah, Kak Azizah, Olom, Oling, Kak Nani,Kak Enab, Kak Nopi, Kak Utai,Mak Cik Limah, Busu Kabatiah, Busu Ziah, Mak Ngah Fahimah,Along,Busu Mek, Ateh Shaharum, Busu Minah, Ami, Mak Tua Rahmah,Halijah dan juga ibu saudara dan guru sekolah rendah ku Cikgu Samah.

Menyebut cikgu teringat pula aku dimana agaknya Cikgu Marjan, Cikgu datin Aishah Sujak dan ustazah Rashidah?

Sunday, April 5, 2009

HILANGNYA BUKTI SALASILAH

Sejak bersara, ibuku Fatimah binti Abdul Latif sering sahaja di bawa tinggal bersama kami. Usia ibu telah menjangkau lapan puluhan dan amat wajarlah dia tinggal di rumah kami.

Aku suka berbual dengan ibu akan hal hal keluarga. Pada suatu hari aku bertanyakan asal usul beliau. Maka bermulalah sejarah baru dalam hidupku.

Neneknya bernama Sharifah dan datuknya bernama Raja Bangun. Sharifah untuk pertama kalinya di pinang oleh Raja Bangun yang ketika itu berniaga hingga sampai ke Desa Menambin. Pinangan itu hanya didiamkan sahaja oleh ayah dan ibu Sharifah. Ini disusuli dengan pinangan kedua dimana pihak lelaki mengutus keris sebagai tanda pinangan. Walaupun anaknya hanya seorang gadis sunti, ibu dan ayahnya tidak dapat berbuat apa apa kecuali menerima dan Sharifah dibawa ke Minangkabau berkahwin dan tinggal di Rumah Gadang.

Manusia merancang tetapi ALLAH yang menentukan! Raja Bangun meninggal dunia setelah sakit sekian lama. Sebelum menghembuskan nafas terakhir beliau berpesan kepada Sharifah 2 perkara:

1. Kemana jua dia pergi bawalah keris yang dipusakainya dan

2. Bawa juga Buku Salasilah ini agar anak dan cucu tahu akan keturunan mereka.

Menurut ibu , setelah kematian suaminya Sharifah ingin kembali ke desa Menambin. Beliau dibenarkan balik tanpa membawa anak2nya. Syarat itu membantutkan fikirannya.

Kemudian dikhabarkan bahawa adiknya yang bernama Mohd Taib ingin pergi merantau. Dan rancangan pun diatur agar beliau dan anak2nya dapat ikut serta.

Maka pada suatu malam dengan berbekalkan sedikt pakaian, wang, keris pusaka dan buku salasilah, Sharifah dan anak2nya serta adiknya berangkat meninggalkan Rumah Gadang yang telah di diaminya sejak 12 atau 13 tahun dan meninggalkan bumi Minang!

Tidaklah dinyatakan laluan mana yang mereka ikuti tetapi mereka tiba dipangkalan kapal/bot atau pelabuhan.

Alkisah mungkin ada orang yang menghidu' pelarian' mereka! Maka ketika didalam pelayaran Sharifah mendapati keris pusaka telah hilang . Maka dihebohkan kepada orang ramai perihal tersebut. Gemparlah seluruh penumpang. Kata yang empunya cerita keris itu ada sumpahannya! Kalau bukan orang yang berhak menyimpannya maka celakalah orang itu! Tiba-tiba seoranga lelaki berlari menuju ketepi kapal dan mencampakkannya ke laut.

Hilanglah satu bukti sebuah keluarga Raja Bangun!

Sharifah dan Adiknya menetap di Kampung Dusun Tua dan membesarkan keempat2 orang anaknya yang pada perkiraan ku:

1. Siti Maryam berumur 12-13 tahun

2. Abdul Rahman berumur 9-10 tahun

3. Abdul Latif berumur 3-4 tahun dan Daemah berumur 1 tahun (baru pandai berjalan)

Sharifah khuatir pihak Rumah Gadang mencarinya dan akhirnya beliau berkahwin dengan Mohd Salleh yang telah pun mempunyai 2 orang anak.

Sememangnya pernah datang utusan dari Rumah Gadang mencari Sharifah tetapi apabila mengetahui beliau telah berkahwin maka tidak ada susulan lagi dari sana.

Abdul Latif merupakan anak kesayangan Sharifah kerana wajahnya yang seiras dengan Raja Bangun. Maka apabila Abdul Latif berkahwin dengan Siti Amin buku salasilah itu diserahkan kepadanya. Ibu ku pernah bertanyakan ayahnya apakah yang di sangkutkan di tiang rumah itu. Abdul latif menjawab itu lah asal usul keturunan ayah. Kamu masih kecil kamu belum faham lagi.

Semasa Abdul Latif meninggal dunia pada usia 32 tahun, ibuku berumur sekitar 8 tahun. Kata ibu, nenek Sharifahnya telah mengambil buku salasilah yang dibalut dengan baldu kuning itu dan diberikan kepada anaknya Abdul Rahman.

Sharifah meninggal dunia tidak lama setelah Abdul Latif meninggal. Dia amat suka menjenguk cucu cucunya terutama yang bongsu bernama Mohd Noor. Mohd Noor juga mewarisi wajah datuknya Raja Bangun!


wajah Mohd Noor yang dikatakan saling tak tumpah wajah datuknya Raja Bangun.

Itulah ketentuan ILAHI! Suatu hari rumah yang didiami Abdul Rahman terbakar! tiada apa yang boleh diselamatkan. Maka buku salasilah itu hanya tinggal kenangan yang tiada siapa pernah melihatnya.Begitu juga gambar gambar Sharifah dan keluarganya.

Maka tiada bukti siapa Raja Bangun!

Saturday, April 4, 2009

MENGAPA MENAMBIN MINANG

Itulah yang terlintas disudut hati ketika adik ku Raihan bertanya nama blog ini!

Moyang perempuan disebelah datukku yang bernama Sharifah berasal dari sebuah desa terpencil di Mendailing Julu yang bernama Menambin. Malangnya generasi kedua hingga sekarang iaitu generai ke enam tidak mengetahui nama penuhnya. Yang di ketahui dia mempunyai seorang adik bernama Mohd Taib. Disamping itu daripada seorang Mak Tua di ketahui Sharifah mempunyai seorang adik yang wajahnya seiras.

Sejak sekian lama mengingatkan bahawa moyang lelaki disebelah ayahku, Haji Basir bin Othman ,berasal dari Bilah. Hanya pada bulan Mac 2009 baru ku ketahui yang beliau berasal dari Menambin!Ibu sendiri yang memberitahu. Maklumat ini juga di sahkan oleh sepupu Mohd Nasir bin Othman yang dimaklumkan oleh ibunya Hindun binti Hasanuddin. Cuma yang tidak di ketahui samada dari desa Menambin yang sama atau desa yang lain di Daerah Menambin. Moyang ku hanyalah orang yang mendatang di Bilah dan berkahwin dengan Hajah Aishah binti Hitam.

Anak2 mereka ialah , Hasanuddin (Kasanuddin), Fatimah, Mahiddin, Fatmah(Temah), Bahriah dan beberapa orang lagi.

Mengapa pula Minang?

Moyang ku Sharifah telah di pinang oleh seorang peniaga dari Minangkabau yang bernama Raja Bangun. Setelah berkahwin mereka tinggal di Rumah Gadang di Pagaruyung. Raja Bangun meninggal dunia dalam tahun 1908 (dianggarkan). Beliau mempunyai 4 orang anak itu Siti Maryam, Abdul Rahman, Abdul Latif dan Daemah.

Kelak akan ku catatkan pengalaman ku dalam 'PENCARIAN YANG BELUM BERAKHIR' untuk menjejaki salsilah dari sebelah moyang ku Sharifah dan Raja Bangun. Adalah menjadi harapan agar sesiapa yang membacanya dan ada maklumat untuk di kongsi bersama...

Wednesday, April 1, 2009

26 JANUARI ...ITULAH TARIKH

Bersyukur aku KEHADRAT ALLAH SUBHANAHUATAALA bahawa dengan limpah dan INNAYAH NYA disampaikan umurku sehingga aku dapat menyumbangkan khidmat kepada Institusi dimana aku mendapat didikan. Tempohnya 31 tahun 2 bulan... dan 26 hari.

Tiada lagi tekan kerja, tiada 'dateline' yang wajib dipatuhi, tiada mesyuarat yang perlu dihadiri, tak juga kursus yang mesti di sertai, tiada 'assignment' yang perlu dibawa balik, tiada lagi panggilan telefon dari ketua ketika mata telah lelap....

HARAPAN...

Adalah menjadi harapan dihati agar dapat menjaga ibu yang tinggal berkeseorangan sejak kembalinya ayahanda tersayang pada tahun 1999.

Adalah menjadi impian untuk mengisi jiwa ini dengan ilmu untuk menghadapi kematian.

Adalah menjadi idaman agar dapat memerhati anak anak yang sudah remaja, yang matang menjadi manusia berguna dan beriman.

Adalah menjadi harapan agar dapat menjalin silaturrahim dengan keluarga, teman ketika disekolah, alumni di kolej dan universiti.

Disamping perkara diatas aku juga ingin mengisi masa lapangku dengan 'hobby' yang telah lama terpinggir. Aku mahu melihat apa yang terjadi pada koleksi setem, poskad dan gambar. Rasanya aku mahu kembali menulis cerpen dan sajak.Dari dulu aku meminati Tongkat Waran, Masuri SN, Kemala dan Sutan Takdir Alisjahbana!

Mahu juga aku membaca semula novel novel Dibawah Lindungan Kaabah, Siti Nurbaya, Tenggelamnya Kapal Vandervick oleh HAMKA, Salah Asuhan oleh ABDUL MOIES dan novel penyiasatan oleh Agatha Christie dan Ngaio Marsh!

ATAU BERMAIN 'SCRABBLE'!
Sebelum bersara aku ditawarkan oleh isteri VC (ketika itu di panggil Rektor kerana belum taraf Universiti) agar bekerja bersama beliau tetapi setelah memikirkan bahawa kalau wang itu yang dikejar maka akhirat itu akan tertinggal maka dengan baik aku menolaknya. Penah juga terfikir untuk berniaga kecil kecilan tetapi oleh sebab yang sama maka ia diketepikan.SEKALUNG KASIH

Tiada ungkapan yang dapat di luahkan kepada suami dan anak anak tersayang keatas pengorbanan mereka ketika aku bekerja!

Hampir tidak pernah pulang ke rumah sebelum jam 6.30 petang!
Hujung minggu juga di habiskan d pejabat.
Jarang sekali memasak dirumah!
Homework anak-anak hanya setakat tanya 'ada homework' atau 'dah buat homework'
Cuti sekolah hanya sekali sekala dapat bersama kerana kalau aku lapang suami pula menghadiri kursus!

Semoga ALLAH merahmati dan membahagiakan kita sekeluarga dan menjadikan anak anak lebih berdikari dan matang. Ku panjatkan KESYUKURAN kepada ILAHI kerana kita masih bersama!

Ya! Yang tetap jadualnya ialah menemani ibu untuk 'appointment' mata dan darah tingginya di HUKM.